Dag van de Natuur in Blankenberge: 27 mei

De stad Blankenberge organiseert in samenwerking met Natuurpunt Blankenberge, vogelwerkgroep Mergus en Velt op zondag 27 mei van 10 uur tot 16 uur de Dag van de Natuur.

 

 

 

 

 

 

 

Bedoeling is om de inwoners van Blankenberge en de randgemeenten kennis te laten maken met de prachtige natuurgebieden, die Blankenberge rijk is.
Eerst en vooral is er met zijn meer dan 600 ha beschermde oppervlakte, het weidevogelgebied De Uitkerkse Polder, waar via de landbouwwegen fietsers en wandelaars optimaal kunnen genieten van dit uniek stukje natuur. In het bezoekerscentrum Uitkerkse Polder met cafetaria en picknickplaats aan de poel kan je rustig nagenieten en heel wat nuttige info vinden.
Door turfwinning (veen) en inklinking ontstonden de laag gelegen depressies, waarin nu de zeer zeldzame zilte planten voorkomen.
De Fonteintjes, gelegen tussen Blankenberge en Zeebrugge en geprangd tussen de kustbaan en het strand, is een natuurgebied bestaande uit duinplassen, afgewisseld met duinstruweel en vochtige duinvalleien. Het zijn half natuurlijke laagtes gevuld met zoet water uit een zoetwaterbel onder de duinen. Langs wandelwegen kan je genieten van de schitterende natuurpracht, waaronder de orchideeën.
Deze laatste zijn enkel te bewonderen op enkele gegidste wandelingen in mei.
Ook het wandelen op het nabij gelegen strand heeft uiteraard heel wat te bieden.
Lekker uitwaaien, de achtergrondgeluiden van de zee, strandvondsten die onze nieuwsgierigheid kunnen prikkelen, kortom er valt altijd wel iets te beleven.
Vlakbij het natuurgebied De Fonteintjes vind je het Provinciaal domein het Zeebos. Dit domein is vooral een wandelbos en een heerlijke plek om van de natuur en het landschap te genieten. De aparte fauna en flora fungeren als prachtig decor tijdens een rustige wandeling. Je vindt er ook een 6 ha groot speelbos waar kinderen ongehinderd kunnen ravotten en spelen.
Vanuit de vogelkijkhut Zeebos heb je een prachtige kijk op een deel van de Oudemaarspolder. die door zijn lage ligging vooral uit drassige graslanden bestaat, met een kenmerkend microreliëf. Deze cultuurhistorische graslanden zijn grillig doorsneden door grachtjes en voorzien van ontwateringslaantjes.
Naast de natuurgebieden, kan er ook kennis gemaakt worden met de recent aangelegde Samentuin Bijsterveld.
Deze Samentuin is gelegen tussen de nieuwe woonwijk Bommelzwin en de stedelijke begraafplaats, nabij de Bijsterveldstraat.
Het gebied bestaat enerzijds uit een groepstuin (ongeveer 800 m² groot) waarin scholen, verenigingen en personen die geen tijd hebben voor een eigen perceeltje, onder leiding van een groepstuinverantwoordelijke samen kunnen tuinieren.
Anderzijds zijn er 30 individuele volkstuintjes (ongeveer 100 m² groot) waar individuele volkstuiniers aan de slag kunnen.
In de Samentuin moet er ecologisch getuinierd worden en dienen de gezamenlijke taken afwisselend door de verschillende gebruikers uitgevoerd worden.

Praktisch:
Vervoer:
Een treintje vertrekt vanuit het bezoekerscentrum en voert je naar de verschillende haltes bij de natuurgebieden. Via een drop off en pick up systeem kan je terugkomen naar het bezoekerscentrum.
Vertrektijden: 10 uur, 12 uur, 13 uur en 15 uur
Met de fiets kan je via het knooppuntennetwerk (29-bezoekerscentrum-89-80-76-33-30-26-29)  het traject afleggen en kom je de verschillende haltes van de natuurgebieden tegen.
Natuurgebieden:
Bij elk natuurgebied worden er op bepaalde tijdstippen wandelingen georganiseerd.
Het treintje zet je op tijd af voor een wandeling en kan je nadien terug oppikken.
Uiteraard met de fiets ook bereikbaar.
Halte 1: bezoekerscentrum Uitkerkse Polder (Groenwaecke)
In de gezellige cafetaria alsook aan de picknickplaats aan de poel kan je genieten van een drankje en een hapje (vandaag ook broodjes) en kan je alle nodige uitleg krijgen over de Dag van de Natuur, het natuurgebied en allerlei activiteiten. Een tentoonstelling leert je wat meer over de Uitkerkse Polder in al zijn aspecten.
Wandelingen vertrekken om 10u30, 13 uur en 14u30
Halte 2: het Zeebos ter hoogte van de jeugdhemen (hoeve De Sol)
Wandelingen vertrekken om 10u45 en 13u45
Halte 3: De Fonteintjes (tegenover Duinse Polder) en het strand
Wandelingen vertrekken om 11 uur en 14 uur.
Halte 4: Samentuin (volkstuintjes) Bijsterveldstraat
Infomomenten met wandelingen om 11u30 en 14u30
Halte 5: kijkhut De Grutto (hoek Kuiperscheeweg, Hooistraat)
De hut is gelegen in het kerngebied van de Uitkerkse Polder en een gids zal er uitleg geven over het gebied en wat er zoal te zien is vanuit de kijkhut.
Hopelijk mogen we jullie verwelkomen op de Dag van de Natuur en kan je volop genieten van de mooie natuurgebieden die Blankenberge rijk is.
Als je nog vragen hebt over de dag mag je altijd mailen naar:
doris.vanparys@natuurpunt.be
geert.de.clercq1@proximus.be

Natuurpunt Blankenberge en stad Blankenberge