Heideveld-Bornebeek

In Beernem kan je wandelen in het mooie natuurgebied Heideveld-Bornebeek, dat in het Landschapspark Bulskampveld ligt. Heideveld-Bornebeek is een weerspiegeling van hoe het historische landschap er in de Brugse Zandstreek ooit uitzag. Toen bestond dat landschap uit een gevarieerde natuurrijkdom van graslanden, dreven, vennen, bossen en heide.
Toegankelijkheid
Heel het jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. Laarzen zijn noodzakelijk bij regenweer.

Ontdek het natuurgebied Heideveld-Bornebeek en de overblijfselen van het vroegere heidegebied met de route op de wandelkaart Heideveld-Bornebeek via twee bijzondere knuppelpaden. Kijk hoe gallowayrunderen het gebied begrazen of spot libellen en waterjuffers op het grote ven. Nadien kan je even uitblazen in het bezoekerscentrum Bulskampveld. Je kan naar bijkomende wandelingen vragen in het Bezoekerscentrum Bulskampveld. De routes leiden je langs de schuilhut met uitzicht op de Eendenputten en verkennen de bossen. 

Het fietsknoppuntennetwerk Brugse Ommeland loopt door het gebied (fietsknooppunt 28).

Leuk voor kinderen
Een knuppelpad over een grote poel: waterpret verzekerd.

Beschrijving van het gebied
De evenwichtige mozaïek van verschillende soorten landschappen werd ook wel ‘wastine’ genoemd. Halfweg de achttiende eeuw werden de woeste gronden massal omgevormd tot akkerland, weiland en productiebos. De pracht en praal van de oorspronkelijke wastine ging verloren. Alleen op enkele riante kasteeldomeinen kon de heide overleven. Het Heideveld-Bornebeek maakt deel uit van het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld, een ideale plek voor uren wandelplezier door de uitgestrekte loof – en naaldbossen, imposante dreven, heiderestanten, akkers en weiden.

Dieren en planten
De naam Heideveld-Bornebeek verwijst naar het vroegere uitgestrekte heidegebied Bulskampveld en naar het water dat vlakbij ontspringt en door het natuurgebied loopt. Atlantische soorten, zoals gaspeldoorn en tweenervige zegge, komen samen met Noord-Atlantische soorten, zoals gewone dophei en struikhei, in het natuurgebied voor. De combinatie van al de soorten maakt de Brugse zandstreek uniek op Europese schaal. Door actief beheer werden de afgelopen decennia delen van het gebied open gemaakt om het oorspronkelijke landschap te vrijwaren. Zo overleefden heidevegetaties en heischrale graslanden. Opvallende verschijningen zijn liggende vleugeltjesbloem, tormentil, kruipbrem en pilvaren. Levendbarende hagedis komt nog frequent voor in het gebied. Zwarte specht en boompieper broeden er en vos en ree zijn regelmatige bezoekers.

Natuurbeheer
In 1970 kocht de provincie West-Vlaanderen het domein Lippensgoed-Bulskampveld en geleidelijk groeide de belangstelling voor de wastine als cultureel-historisch erfgoed. In 1985 besloten de provincie West-Vlaanderen en Natuurpunt om samen de handen uit de mouwen te steken. Sindsdien wordt er volop gemaaid, gehooid, gekapt en begraasd. Ook werden verschillende percelen geplagd. Dit betekent het verwijderen van de humuslaag waardoor de onderliggende heidezaden opnieuw kunnen kiemen en restjes heide nieuwe kansen krijgen om zich uit te breiden.

Door actief beheer werden de afgelopen decennia delen van het gebied open gemaakt om het oorspronkelijke landschap te vrijwaren. Zo overleefden heidevegetaties en heischrale graslanden. Het beheer wordt gedragen door de vrijwilligers en professionele terreinploegen van Natuurpunt.

Tot juni 2014 liep in dit gebied een LIFE-project.