Fonteintjes

De Fonteintjes zijn een langgerekt duinengebied met duinmeertjes en vochtige duingraslanden. Het gebied ligt tussen Blankenberge en Zeebrugge enerzijds en de zee en de kustbaan anderzijds.

Toegankelijkheid
Het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer. Honden welkom, aan de leiband.

Bijenorchis

Beschrijving van het gebied
De Fonteintjes zijn ontstaan doordat de zee door de duinen brak en tegengehouden werd door de Graaf Jansdijk. Door graafwerken om de Graaf Jansdijk sterker te maken voor de trein, ontstonden diepere plassen. Die plassen bevatten zoet water op nauwelijks 100 meter van de zee. Het hemelwater wordt onder het duin opgeslagen en vormt een zoetwaterlens die het zoute zeewater wegdrukt. Ondanks veel plannen als parkingzone, watersportzone, stort, etc. werd het gebied gered en in 1978 een van de eerste natuurgebieden van Natuurpunt.

Hoogtepunten op wandelroutes
Je kan wandelen rond de Fonteintjes via de Kustwandelroute. Via verschillende verbindingen geraak je op het strand.

Je wandelt over de historische Graaf Jansdijk uit de 13de eeuw. Vanop het wandelpad heb je een goed zicht over het gebied. Vooral in het voorjaar is het gebied de moeite. Heel wat zeldzame en kwetsbare planten kleuren dan de vochtige duingraslanden. Allerlei rietvogels zorgen voor een muzikaal decor. In de zomer lokken de talrijke bloemen heel wat insecten. In de nazomer strijken wel eens zeldzame vogels neer in het gebied om te rusten tijdens de trek. Je kan er in het voor- en najaar een trektelpost bezoeken waar de vogeltrek wordt bestudeerd. Eens je in Zeebrugge bent, kan je terugkeren via het strand of met de tram.

Roerdomp

Dieren en planten
De Fonteintjes zijn vooral bekend voor hun plantenrijkdom. Vijf soorten orchideeën, waaronder de rietorchis, de bijenorchis en de moeraswespenorchis, komen er tot bloei. Ook andere parels zoals addertong, lidsteng en het uiterst zeldzame weegbreefonteinkruid gedijen er heel goed. Vooral mei en juni zijn ideaal om de planten te bewonderen.

In de rietlanden zingen in het voorjaar Cetti’s zanger, rietzanger, kleine karekiet en de bosrietzanger hun lied. Af en toe hoor je ook de roep van de waterral en groene kikkers vervolledigen het koor. In het voor- en najaar trekken tienduizenden vogels naar hun broed- of overwinteringsgebied over de Fonteintjes, wat voor een waar spektakel zorgt. De roerdomp komt er elke winter de koude trotseren.

Natuurbeheer
Om die plantenrijkdom te behouden en zelfs te bevoordelen worden de vochtige duingraslanden in de nazomer gemaaid en gehooid door professionelen en tientallen vrijwilligers. Hierdoor blijft de bodem arm en krijgen de kiemplantjes voldoende licht om opnieuw voor een bloemenweelde te zorgen. In de winter, wanneer er voldoende dik ijs aanwezig is, wordt een deel van het riet gemaaid om het sterker te maken.

Geleide wandelingen
Bezoek het natuurgebied De Fonteintjes met een gids en kom alles te weten over de mooie natuur en de dieren die er leven. Ook voor groepen!

Prijs per gids: € 60 | max. 20 personen(*) per gids. Bekijk aanbod en voorwaarden. Vul het formulier in.

(*) Omwille van de coronapandemie is het maximum aantal personen per gids tijdelijk en tot nader bericht gewijzigd van 25 naar 20.