Oosteroever Oostende

Tegenover het toeristisch Oostende, aan de overkant van de havengeul, ligt een verborgen schat. Met nochtans opvallende bouwwerken als de vuurtoren “Lange Nelle”, het Fort Napoleon, de vismijn en het oosterstaketsel waren de interessante duinterreinen in de buurt grotendeels ongekend.

Dieren en planten
De vrij smalle duinenreep is onweerstaanbaar voor trekvogels in voor- en najaar. Enkele plantaardige hoogstandjes als kuifhyacint, blauwe bremraap en blauwe zeedistel overleven nog tussen bunkers en haveninfrastructuur. Enkele zeldzaamheden als heivlinder, kleine parelmoervlinder of blauwvleugelsprinkhaan zijn hier ook regelmatig te ontdekken. 

Natuurbeheer
In samenwerking met diverse partners die zich bezighouden met de stedelijke kant van het verhaal, is een ambitieus project opgestart waar ook de natuur bij wint. Het reservaatproject voorziet afgravingen zodat zowel een zoete als zoute depressie naast mekaar zullen ontstaan. Samen met het aanleggen van wandelpaden en verwijderen van woekerende exoten zal dit project ongetwijfeld voor nieuwe verrassingen zorgen.