Over ons

Natuurpunt Brugs Ommeland & Middenkust werd opgestart als Natuurpunt Brugs Ommeland op 20 maart 2007 in overeenkomst met Natuurpunt vzw. Natuurpunt Brugs Ommeland werd als vzw, erkend door het departement Omgeving. In januari 2021 kwam er een naamsverandering, na de uitbreiding met afdeling NP Middenkust.
Met deze koepel hebben de lokale afdelingen een efficiënt netwerk en aanspreekpunt naar de nationale vzw en kunnen zij met hun vragen, ideeën, evenementen,… altijd ergens terecht.  Dat biedt heel wat voordelen, zoals vb gebundelde communicatie in De Spille en onze nieuwsbrief,er is ook een gecoördineerde aankoop van materiaal en uitwisseling hiervan.  En natuurlijk wisselen we zo ook ideeën en ervaringen uit.
Het werkingsgebied van Natuurpunt Brugs Ommeland & Middenkust bestrijkt de gemeenten Beernem, Blankenberge, Bredene, Brugge, De Haan, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Middelkerke, Oostende, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke. Onder ons werkingsgebied valt ook de perimeter van het natuurgebied Gulke Putten (Wingene/Ruiselede). Volgende Natuurpunt afdelingen zijn tot de koepelvereniging  aangesloten:

NP Brugge, NP Beernem, NP Blankenberge, NP Damme, NP De  Haan, NP Zedelgem, NP Gulke Putten, NP Jabbeke, NP Oostkamp, NP Middenkust en NP Knokke-Heist. Elke afdeling is vertegenwoordigd in het Bestuur. Daarnaast zijn er ook vier werkgroepen aangesloten, ook elk met een vertegenwoordiger in het Bestuur: De Brugse Mycologische Werkgroep, Vogelwerkgroep Mergus, Natuur.Fotografen Brugs Ommeland, de Vleermuizenwerkgroep en de Kustwerkgroep.

Natuurpunt Brugs Ommeland & Middenkust werpt zich op als aanspreekpunt en spreekbuis voor natuur en landschap in de Brugse regio. De vereniging is aangesloten bij de Bond Beter Leefmilieu en de West-Vlaamse Milieufederatie en neemt deel aan meerdere overlegfora.

In het werkingsgebied van Natuurpunt Brugs Ommeland worden verscheidene activiteiten georganiseerd, beheersdagen, geleide wandelingen, grotere happenings, voordrachten, … Ook beleid staat op onze agenda, wij verenigen als koepel de stemmen van onze lokale afdelingen.

Naast de publicatie van ons driemaandelijks tijdschrift De Spille, zendt Natuurpunt Brugs Ommeland & Middenkust maandelijks een digitale nieuwsbrief rond met natuurweetjes en aankondigingen van activiteiten. Contacteer ons indien u deze wenst te ontvangen. Ook met andere vragen kun je op dit adres terecht.

Hier vind je de missie van onze vereniging.

Onze koepelvereniging beschikt over een documentatiecentrum in de Uitkerkse Polder. Hier vind je de openingsuren.

[facebook_ilike]