De Vaanders

DeVaandersDe Vaanders (65 ha) is een natuurgebied van zo’n 65 ha gelegen in Beernem en Aalter. Het gaat om een groot stuk bos en een aantal weilanden. Het bos bestaat hoofdzakelijk uit Zomereik, Wintereik, Populier en naaldhout. Het bos herbergt echter een aantal bijzondere planten zoals Hengel en Tormentil. De weilanden zijn lange tijd in gebruik geweest door landbouwers. Hierdoor zijn ze niet zo interessant, maar er wordt aan omvormingsbeheer gedaan om ze voedselarmer te maken wat ervoor zorgt dat er meer interessante planten zullen groeien. Dit wil niet zeggen dat er nog geen interessante planten aanwezig zijn. Momenteel zijn Schildereprijs, Melkeppe en Kantig Hertshooi al van de partij.

Voor de dieren is dit gebied een belangrijk toevluchtsoord. Je kunt er reeën spotten of misschien zelfs een vos zien. Ook vele vogels komen er broeden zoals de Grote bonte specht en de Buizerd. Ook de mensen die geïnteresseerd zijn in schimmels zullen blij zijn te horen dat er meer dan honderd soorten zwammen in het natuurgebied voorkomen.

Het gebied is toegankelijk op de aangelegde wandellus die je langs de mooiste plekjes van

het natuurgebied zal leiden. De wandeling begint op het kruispunt van de Vaanders met de Maria-Aaltersteenweg en is 4,3 kilometer lang. Honden zijn toegelaten aan de leiband.

Kaart van de wandeling.

Kaart van de wandeling.