Zandpanne

ZandpanneDit oude gebied dat vroeger werd gebruikt als afvalwaterzuivering via infiltratie in de zandbodem wordt tegenwoordig herstelt als natuurgebied (23 ha). Het is eigendom van Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust van de Vlaamse overheid maar het beheer is overgegeven aan Natuurpunt. Er is een zeer grote diversiteit aan planten, van Helmgras, Zandzegge en Duindoorn tot de Gewone waterranonkel en zelfs Cypreswolfsmelk.

In de open stukken duinen vind je tapijten van Duinviooltje en in de valeitjes vind je intussen Vleeskleurige en Brede orchis en de Parnassia. In de binnenduinen vind je Duinsterretjesmos, Kandelaartje en Walstrobremaap.

In de vele duinpoelen bruist het van leven: kikkers, padden, salamanders en libellen zijn er te zien. Ook de Nauwe korfslak is er te vinden.

Het beheer beoogt vooral het herstel van de vroegere rijkdom in het afgegraven deel van de duinen. Daar is de natuur zich nog aan het ontwikkelen en helpen de ezels al grazend met het natuurbeheer.

Het grootste deel van het gebied (14 ha) is toegankelijk op het aangeduid pad. Een kleiner deel (9 ha) is, wegens de kwetsbaarheid, enkel toegankelijk onder begeleiding van een gids.