Miseriebocht

MiseriebochtDeze oude rivierbocht van het kanaal Gent-Brugge is sinds 1987 niet meer in gebruik, en door de interessante bodem vormt dit de perfecte plaats voor een natuurgebied. De zanderige bermen zijn de perfecte bodem voor de typische flora van de heide, heischrale graslanden en voor struikgewassen met brem en gaspeldoorn.

De steile oevers trekken een aantal spectaculaire vogels aan, zoals de IJsvogel en de Oeverzwaluw. De vele konijnen zorgen ook dat er roofvogels te spotten zijn. In de zomer zijn er tal van dagvlinders te zien en als je geluk hebt, zie je misschien zelfs een Kleine hagedis of Hazelworm.

Het natuurreservaat (8 ha) en de kanaalarm kunnen perfect geobserveerd worden van boven op de berm. Langs de kanaalarm is er een wandelpad  aangelegd en de echte avonturiers kunnen een kano of kajak huren in de Kijkuit en het gebied van op het water verkennen.

Het gebied wordt onderhouden door schapen die er grazen of er wordt gemaaid. Van tijd tot tijd wordt ook een deel van het struikgewas gekapt om de diversiteit aan begroeiing te behouden.